keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Pakkauspussi untuvatakille

Aikaisemmassa tekstissäni kehuin saamaani kevytuntuvatakkia. Takki on siis loistava ja tulee kulkemaan mukana retkilläni. Liikkeellä ollessani tuollainen takki on minulle kuitenkin liikaa, ainakin jos selässä on reppu. Aktiivisempaan liikkumiseen ja liikkeellä olemiseen uloimpana/kuorikerroksena käytän puuvillaista tai puuvilla/polyester-sekoite anorakkia. Anorakki on miellyttävä koska se suojaa hyvin viimalta ja pieneltä sateelta, mutta hengittää silti mukavasti. Koska untuvatakki ei kulje retkillä päälläni, pitää se saada pakattua järkevästi reppuun. Käytössäni on tällä hetkellä Ruotsin armeijan vanha LK35-reppu, jossa on vain yksi osasto, eikä erillisiä taskuja. Takin sullominen siis kaiken muun tavaran kanssa samaan lokeroon ei ole helppoa, eikä myöskään järkevää. Takki vaati siis kompaktin pussin, jonne sen saa pakattua.

Kävin eilen paikallisessa kangaskaupassa hakemassa vaimon tarpeisiin sopivia kankaita. Kaupassa ollessani iski inspiraatio ja idea ostaa kangasta ja ommella siitä untuvatakille oma pakkauspussi. Kankaaksi valitsin toiselta puolelta "hopeoidun" laavukankaan. Samalla ostin kangasta sen verran, että pystyn tekemään siitä myös snakeskinin riippumatolle. Kangas ei ole keveintä mahdollista (n.80g/m²). Mikäli snakeskin osoittautuu käytössä toimivaksi, voi tarpeen mukaan hankkia kevyempää kangasta. Ajatus on tehdä vastaava snakeskin myös tarpille ja kokeilla sen käyttöä.

Pakkauspussin tein "oman ajan viettona" lasten mentyä nukkumaan. Tällaiset pienet projektit olen tottunut toteuttamaan ilman sen kummempia kaavoja tai vastaavia. Hahmottelin hieman pakkauksen sivun mittoja ja päätin tehdä pohjasta neliön mallisen. Jälkikäteen ajatellen ympyrä olisi saattanut minimoida paremmin pussiin jäävän hukkatilan. Pohjan kooksi valikoitui 13x13cm. Leikkasin kankaasta reilun korkuisen ja 52cm+saumavarat kokoisen suikaleen. Ompelin suikaleen putkeksi ja leikkasin neliön mallisen pohjapalan. Pohjapalan ompeleminen oli hieman haastavaa, mutta onnistui kuitenkin kohtuullisesti. Kun pussin pohja oli kiinnitetty sulloin takin sinne ja mittasin suurin piirtein riittävän korkeuden. Katkaisin pussin jättäen siihen varan nauhakujaa varten. Katkaisun jälkeen ompelin yläpäähän nauhakujan ja pujotin sinne nyörin ja laitoin lukon. Tässä vielä muutama kuva pussista.



keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Uusia varusteita

Viimeisen postauksen jälkeen on varusterepertuaari karttunut melkoisesti. Myös muutama pikku retki on ehditty tekemään, mutta niistä sitten eri postauksessa. Varusteita on kartutettu "pikkusälällä" ja suuremmilla hankinnoilla. Osan varusteista sain syntymäpäivälahjaksi, osan olen ostanut ja osan tehnyt itse. Suurin osa varusteista on hankittu/saatu riippumattoilua varten. Nyt kasassa alkaakin olemaan lähes kaikki "tarpeellinen".

Ensin hankinnat, jotka eivät suoranaisesti ole riippumattoilua varten. Skanssin Partioaitasta mukaani tarttui Trekmates Thermo blanket. Tätä on tarkoitus kannella mukana päiväretkillä lähinnä maavaatteen virkaa ajamassa. On mukavampaa levittää tavarat ja laittaa lapset istumaan kuivalle alustalle kuin märkään maahan. Toinen suunniteltu käyttökohde tälle on asettaa se maahan riippumaton alle estämään maasta nouseva kosteus. Peite oli tarjouksessa ja maksoi 12,90€. Hinta oli mielestäni kohtuullinen ja tuote vaikuttaa kaikin puolin ok laadukkaalta. Tuotteen painoksi ilmoitettiin Partioaitan sivuilla 359g. Kotona punnitsin tuotteen ja se painoikin 585g. Tietojen virheellisyys oli pienoinen pettymys. Olin Partioaittaan yhteydessä ja nyt tuotteen paino on korjattu oikeaksi. Kuvassa peite suojaamassa nuorimmaista tuulelta iltapalaretkellä.

Toinen hankinta Skanssin Partioaitasta oli Light my fire Titanium spork. Muovisia sporkkeja minulla on ollut aikaisemmin, ja ne ovat malliltaan toimivia. Olen pyrkinyt vähentämään muovin määrää ja lisäämään kestävämpiä/ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja niin retkeilyssä kuin kotonakin. Metallinen spork on yksi askel kohti tätä. Lisäksi sillä voi nyt huomattavasti huolettomammin hämmennellä kuumia ruokia. Titaaniversiona ei sporkin painokaan juuri eroa muovisesta, joten kevytretkeilymeiningillä mennään senkin osalta.

Koska Skanssin Partioaitassa ei ollut Fjällrävenin y-telttakiiloja tilasin ne Partioaitan verkkokaupasta. Kiiloja tilasin 5 kappaletta. Kiilat ovat tarppiani varten. Tarppia on tarkoitus käyttää pääasiassa riippumaton katoksena, mutta tarpeen mukaan myös muussa suoja/majoite käytössä. Kiiloja en juuri ole testannut muuta kuin yhdellä iltapalaretkellä, jolla tein tarpin koepystytyksen testatakseni kiiloja. Kiilat ovat tukevan oloisia ja kohtuullisen keveitä (14g/kpl), eivätkä olleet kalliita, 2€/kpl. Kiilojen käytettävyydestä, kestävyydestä ja pitävyydestä tehtäneen arvio muutaman todellisen käyttökerran jälkeen.

Oiva lisä vaatetuspuolelle on Peak Performancen hupullinen kevytuntuvatakki, jonka sain. Untuvan eristyskyky on hyvä, ja takin untuva on fillpower arvojen mukaan varsin laadukasta. Takin kankaana on Pertexin microlight eco. Vaikka en varsinaisesti ole mikään keinokuitujen ystävä, on takin kangas iholla mukavan tuntuista ja laadukkaan oloista.Takki on toimiva päällimäisenä kerroksena muutamaan pakkasasteeseen leirikäytössä ja aktiivisemmassa liikkumisessa varmasti kylmemmälläkin. Kovimmilla pakkasilla sitä voinee käyttää välikerroksena ja lisätä päälle esimerkiksi anorakin. Takki on kevyt ja niin mukava päällä, että muutamana pakkasaamuna olen töihin lähtiessä valinnut naulakosta sen muiden takkien sijasta. DIY projektilistalle pitänee lisätä pakkauspussi takille, jotta sen saa sullottua tiiviistin ja pakattua helposti reppuun. Tälläinen untuvatakki, jossa on käytetty varsin keveitä kankaita on myös aivan omiaan kevytretkeilyä ajatellen. Takki painaa vain 542 grammaa. Riippumattoilua ajatellen sitä voi hyödyntää kylmällä ilmalla myös jalkojen lisäeristeenä. Keveyden, pakkautuvuuden ja mukavuuden takia tämä saattaa kulkea mukana myös kesäisillä reissuilla. Pitkät vaelluspäivät saavat kropan väsyneeksi, jolloin lämmöntuotanto heikkenee ja iltaisin saattaa tulla kovakin vilu, vaikkei lämpötila laskisikaan kovin alas. Tällöin on mukava laittaa päälle kunnolla eristävä takki, ja nauttia loppuilta ilman vilua.

Suurimmat hankinnat olivat under- ja topquilt riippumattoon. Näihin perehdyn kuitenkin ihan omana erillisenä postauksenaan. DIY projekteistakin tulee oma postauksensa.