maanantai 1. toukokuuta 2017

Under- ja topquilt riippumattoon

Mitkä ihmeen under- ja topquilt? Suomeksi alus- ja päällispeitto voisivat olla kuvaavimmat sanat. Kyseessä on siis riippumattoiluun tarkoitetut makuupussin ja makuualustan virkaa ajavat "täkit". No miksi moiset, miksei vain tavallinen makuupussi ja makuualusta? Makuupussilla nukkuessa käytetään yleensä makuualustaa eristämään nukkuja pinnasta, jolla nukutaan. Eriste tarvitaan siksi, ettei makuupussin eristyskyky riitä nukkujan alla, koska kaikki eriste on siellä lyttääntyneenä kasaan, eikä siihen näin pääse sitoutumaan ilmaa. Riippukeinussa nukkuessa pakkautuu selän alle jäävä eriste samalla tavalla, joten selän alle tarvitaan eriste. Toki riippumaton kanssa voidaan käyttää tavallista makuualustaakin, mutta underquiltillä on muutama etu alustaan nähden.
Under- ja topquilt Ticket to the moon single hammockissa.
Kuva otettu ensimmäisen yön jälkeen.

Underquilt on siis "peitto", joka viritetään riippukeinun alle, jolloin nukkujan paino ei litistä sitä, vaan se pysyy ilmavana. Eduiksi makuualustaan verratessa voidaan laskea mm. eristävyys, asento/istuvuus, hengittävyys ja pinta-ala. Underquiltin eristyskyky on usein parempi kuin makuualustan. Toki hyvästä underquiltistä joutuu maksamaan paksuudesta riippuen 150-300€ (nämä hinnat Cumuluksen hintoja). Suurimmassa osassa underquiltejä on eristeenä käytetty untuvaa, joka on kevyttä ja hyvin pakkautuvaa. Tavallista makuualustaa riippumatossa käytettäessä tulee usein ongelmaksi alustan istuvuus. Riippumatto on hieman banaanin mallinen, joten suorakaiteen mallista alustaa on vaikea saada sopimaan siihen hyvin. Lisäksi alusta tahtoo helposti karata nukkujan alta, eikä se eristä nukkujaa kyljistä (selällään nukkuessa). Makuualustan hengittävyys ei myöskään ole ihan parhaasta päästä. Underquilt puolestaan asettuu riippukeinun alle ja oikein asennettuna on joka puolelta riippumatossa "kiinni". Underquilt suojaa nukkujaa myös kyljistä tullen riippumaton laitojen tasalle (riippuu toki maton koosta). Underquiltissä on siis runsaasti enemmän eristävää pinta-alaa, joka tarjoaa nukkujalle paremmat mahdollisuudet vaihdella asentoa ilman, että joutuisi eristämättömälle alustalle. Tärkeä asia underquiltiä käyttäessä on asentaa se hyvin paikalleen, jotta quiltin ja maton väliin ei pääse ilmaa/tuulemaan, jolloin lämpö karkaa.
Kuva riippumatosta nukkumaan mennessä.

Topquilt on makuupussia muistuttava kapistus, joka on jätetty alapuolelta auki siten, että sinne jää täysin eristämätön alue. Yleensä topquilteissä on niin kutsuttu footbox, eli jalkopäästä ne ovat joltakin matkalta "umpinaisia". Topquiltissä ei myöskään ole huppua. Käyttö muistuttaa jotakin makuupussin ja tavallisen peiton välimaastoa. Varsinkin riippumattoa käytettäessä selän alle ei tarvita turhaa eristettä, joka pakkautuisi kasaan, vaan eristäminen tapahtuu underquiltillä. Topquilt on saatu kevyemmäksi karsimalla siitä ylimääräistä materiaalia.

Itselleni under- ja topquiltiksi valikoituivat Puolalaisen Cumuluksen tuotteet. Ko. valmistajan tuotteet ovat mielestäni todella kilpailukykyisen hintaisia ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja. Ensi tuntuman perusteella ne vaikuttavat todella laadukkailta. Underquiltinä minulla on Selva 450 ja topquiltinä Taiga360. Yhdessä käytettynä näille ilmoitetaan lämpötilaksi comf. -6c ja lim. -13c.
Kuva riippumatosta aamulla herätessä.
En ollut virittänyt tarppia päälle, joten
yön aikana pääsi kosteus tiivistymään
ja jäätymään topquiltin päälle.

Tunnelmat ensimmäisen yön jälkeen olivat mukavat. Vaikka yöllä oli muutama aste pakkasta, oli minulla koko ajan miellyttävän lämmin. Molemmat quiltit olivat todella muhkeita ja ilmavia, miellyttäviä ja keveitä käsitellä. Lisäämällä hiukan vaatetusta uskoisin pärjääväni tällä setillä kohtuullisesti noin -10c lämpötilaan. Topquiltin käyttömukavuus teki myös vaikutuksen. Quiltiä on helppo käsitellä ja tuntuma on lähes kuin normaalilla peitolla nukkuessa. Riippumatossa nukkuessa makuupussiin vääntäytyminen ei välttämättä ole helppoa, mutta topquiltilla tätä ongelmaa ei ollut. Aion ehdottomasti käyttää topquiltiä myös muussa käytössä korvaamassa tavallista makuupussia. Muumiomakuupussin käyttö lienee tarpeellista vain kaikkein kylmimmillä keleillä, jolloin eristävyys ja mahdolliset lämpökarkailut on minimoitava tarkasti. Underquilt tarjosi hyvin suojaa joka puolelta, eikä yöllä asennon vaihtamiset olleet ongelma. Asennosta riippumatta oli selän tai kylkien alla koko ajan lämmin eriste. Underquiltin asennus mietitytti minua hiukan ennen nukkumaan menoa ja ajattelinkin saattavani joutua parantamaan sitä yöllä. Minkäänlaisia kylmäpisteitä tai vastaavia ongelmia ei kuitenkaan ilmennyt, joten asennukselle ei tarvinnut tehdä mitään. Muuten underquiltin asentaminen on helppoa. Minulla se on kiinnitettynä pienillä karabiineilla riippumaton päihin. Karabiineista lähtee paksuhko kuminyöri quiltin molempiin nurkkiin, joissa on säätömahdollisuus. Lisäksi quiltin päädyissä olevat kiristyksen on kiristetty melko kireälle, jotta päädyt olisivat mahdollisimman umpinaiset. Kuvassa maton ja quiltin väliin jää aukko, mutta matossa ollessa aukkoa ei ole.


Yhteenvetona voin todeta olevani erittäin tyytyväinen ostokseen. Nyt pitänee vain kerätä varoja, jotta voi hankkia myös muulle perheelle pikku hiljaa vastaavat varusteet. Vanhimmalle lapselle voisi ehkä hankkia DD hammocksin underblanketin ja kokeilla sen käytettävyyttä. DD:n underblanket olisi halvempi ja ehkä vähemmän herkkä rikkoutumaan, ja siksi sopivampi 10v. pojalle. Painoa sillä toki on kilon luokkaa, mutta kaikkea ei voi saada.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti